Lite tankar ...
Lite tankar kring den lokala fotbollen
Det har väl inte undgått någon att HBK, med Hallberg och Magnusson i spetsen är ute på en ordentlig rekryteringsoffensiv. Till nästa säsong har de nog knutit till sig de flesta av spelarna som ligger längst fram i utveklingen i vår egen åldersgrupp, P94. (I södra Halland)
Givetvis är det både deras ansvar och uppgift att scanna av den lokala marknaden. Eftersom de dessutom är den enda allsvenska föreningen i Halland blir HBK per automatik en magnet svår att motstå. Speciellt om alternativet är ett kombinationslag Pojkar 12-16 år. Eller ett reservlag i klass 4 där hockeybenskydd vore obligatoriskt.
Att det börjar krypa långt ner i åldrarna är en följd av den internationella fotbollens utveckling. Scoutingen startar i allt lägre åldrar och kampen om de talangfulla spelarna börjar väldigt tidigt numera. HBK sitter dessutom inte på samma plånbok som de stora klubbarna och just därför blir de lokala talangerna än viktigare i deras satsning och framtida lagbygge.
Trots att jag egentligen ser ovanstående som något helt naturligt och också något vi småföreningar får leva med, undrar jag ifall det gagnar HBKs egen utveckling? Lyckas de med sina önskvärda värvningar kommer de springa igenom P15 Halland helt ohotade, ifall de nu väljer den serien. Alltså samma serie som vi spelat i år. En säsong där vi, som slutade sist i serien, spelade 1-1 mot HBK, som slutade på förstaplats. Årets serie tror jag varit utvecklande för alla deltagande lag. Ingen har gått säker, alla har slagit alla och få matcher har skenat iväg resultatmässigt.
Min personliga åsikt är att HBK är ute ett år för tidigt. Välkomna de spelare som självmant vill provspela men tagga ner när det gäller pådrivningar redan i trettonsårsåldern. Klanka inte heller ner på de föreningar som fostrat dessa talanger sen de var fyra-fem år gamla genom att tala om för spelarna (läs, barnen) att deras utvecklingskurva kommer peka rakt neråt ifall de stannar kvar i sin moderförening. Det är dessa spelare HBK sedermera kallar egna produkter, efter ett år i Klubben. Det är dessa spelare som huvudtränaren syftar till när han säger att HBK är bäst i allsvenskan på att ta fram och fostra egna spelare.
Som "marknadsledare" är det HBKs ansvar att även utveckla och driva den lokala fotbollen på gräsrotsnivå. Att förkovra alla ungdomsledare så att våra spelare tidigt får en god utbildning och arbetar mot samma utvecklingsmål som de själva. Det torde gynna alla parter, att höja lägstanivån i småklubbarna.
Nog om detta. Nu till saken.
De flesta av alla talanger från Laholms kommun som ger sig iväg på pojkallsvenska äventyr, går tyvärr inte hela vägen. När det närmar sig uppflyttning i U-laget har en stor procent redan försvunnit. Vissa går tillbaka till sina moderföreningar eller nån division upp, medan andra faktiskt tröttnar totalt och slutar med fotbollen. Sen fjortonårsåldern har de levt med bussresor, väntat på stationer, haft sena kvällar för läxläsning och trötta skoldagar. När det sedan börjar ta emot ett par år senare, finns inte motivationen till att fortsätta spela fotboll överhuvudtaget.
Ett sätt att motverka denna utvecklingen vore att ha ett fullgott alternativ i Laholms kommun. Vår kommun är för liten för att LFK ska utgöra en tillräcklig morot. Lokalpatriotismen är helt enkelt för hög. (Alla föreningar som genomgått en sammanslagning vet nog vad jag menar.)
Just därför tror jag att kommunens ungdomsfotboll skulle må bra av en gemensam allians. En egen förening som startar fr om 15 år och kanske upphör efter P17. Alla lokala föreningar ska engageras och kompetenta ledare ska tas fram för att leda lagen. Siktet ska alltid vara inställt på pojk- och juniorallsvenskan, vilket innebär elitsatsning. De spelare som ligger längst fram i fjortonårsåldern hos alla föreningar kommer utgöra truppen nästkommande säsong. En trupp som kan förändras under resans gång beroende på individuell utveckling. Tillika en trupp som alla lokala spelare sen barnsben drömmer om att få tillhöra.
Skulle vi idag ta ut en 18-manna trupp från VGLT, LFK, Knäred, Skogaby, Kornhult/Hishult, Hasslöv/Skottorp, WRY och Walldia (missade jag någon?), hade vi i 10 fall av 10 spelat jämnt med topplagen i Halland inklusive HBK. Med rätt utbildning borde vi kunna hålla den nivån i ytterligare två säsonger. Orättvis jämförelse kan tyckas men till stor del är det så elitföreningarnas trupper ser ut idag, när man synar spelarnas ursprung.
Jag vet att jag är långt ifrån ensam om dessa tankar men förmodligen är projektet för stort för att rodda. För att en sådan satsning ska fungera krävs samma insats som att starta ett företag. Frågan är bara vem som ska lägga ner ideell tid för att få det att hända? LFK, eldsjälar inom ungdomsidrotten, fotbollsgymnasiet i Laholm, kommunen?
I vilket fall är jag helt överygad om att det gagnat fotbollen i Laholm med omnejd.
Vilka är då fördelarna? Våra spelare försvinner ju likväl till en annan förening och från vårt eget lag?
- Den stora vinnaren är våra ungdomar. De ges ett fullgott alternativ på nära avstånd. De som ligger främst under den sista säsongen kommer också vara väl förberedda för att slå sig in i ett tuffare klimat. Skulle de däremot vilja tagga ner har de inte tömt sig på tid rent socialt. Helgernas uppoffringar (ska de inte) kommer de inte att slippa ifrån. Men egentiden på vardagarna kommer ju öka drastiskt.
- Vi får behålla kontakten med våra spelare en längre tid. Närheten till den egna moderföreningen ökar och ungdomssektionerna i våra föreningar kan aktivt vara med och följa sina spelare.
- Av alla föreningar kommer ju givetvis LFK tjäna mest på detta. LFK kommer att utgöra det näst bästa alternativet efter HBK och vill spelarna känna på seniorfotboll faller ju valet förmodligen på dem. Därför bör LFK också vara intresserade och aktivt arbeta för en sådan här lösning.
- Den sydhalländska fotbollen. Vi ökar konkurrensen och tillsammans sätter vi Laholms kommun på kartan. Idag är det endast enstaka årskullar som mäktar med att mäta sig på halländsk toppnivå. Med den nya föreningen är vi att räkna med alltid, varje år.
- Det finns väldigt många duktiga föredetta spelare i Laholms kommun. Spelare som lagt skorna på hyllan och som nu engagerar sig i sina barn och ungdomsfotbollen. Detta gör att förståelsen och kunskapen för att arbeta metodiskt och efter utsatta mål och visioner förbättrats. Just därför kan en allians ge synergieffekter långt ner i åldrarna, i de egna föreningar. Dels genom nedskrivna träningsmetoder och mål men även genom gemensamma workshops och utbildningsdagar.
Säkerligen finns det många fler fördelar som jag inte kommer på just nu. Det finns kanske också dem som ser nackdelar? Kommentera gärna här på bloggen.
Kuriosa:
* I Kungsbacka kommun ska alla föreningar inom ett år har en egen konstgräsplan. Låt vara att Kungsbacka är en rik kommun men frågan är ifall den är tio gånger rikare än Laholms? Har faktiskt inte en aning själv.
* I Halmstad finns det tillgång till flertalet fullskaliga konstgräsplaner. Lägg därtill arenaprojektet och Kombihallen.
* I Laholms kommun, där bygger vi en ny skola i Veinge för hur många miljoner som helst, väljer kommunen att behålla den badminton-stora-hallen istället för att bygga en ny. Detta i en tid då hur många ungdomar som helst köar för att få aktivitetstid i de hallar som finns. Jag tycker att kommunen ska förvalta ungdomarnas stora idrottsintresse och satsa i större utsträckning. Vad skulle det till exempel kosta att lägga konstgräs på grusplanen i Veinge?
Jag hoppas jag inte låter för bitter i mina åsikter. Jag är helt öppen för kritik ifall mina påståenden anses som påhopp eller är felaktiga.
Vad sägs förresten om Södra United?
-
KG